FICG in LA 2014 | Catalogue - page 27

USPremiere
Saturday, September6
at 11:00am
EgyptianTheatre
Presentedby:
Hostedby:
Nicolás
Echevarría
NicolásEchevarriawasbornonAugust8th, 1947. He isaMexican
filmdirector andcinematographerwithover20filmsunder his
directorial name since 1973. Hisfilm
CabezadeVaca
was screened
at the41stBerlinale.
Echoof theMountain (Ecode lamontaña) takesa lookat the lifeandworkof Santosde
laTorre, agreatHuichol artistwho, likehispeople, lives inoblivion. Despitehavingmade
amagnificentmural for themetro station, PalaisRoyal-MuseeduLouvre, Santos lives
in isolationand is ignoredbyhis country. Thisdocumentary followshispilgrimage to
Wirikuta,whereheasks thegods for permission tomakeanewmural. Duringhis journey
across385milesof “PeyoteRoute,”Santosbeginshis creativeprocessand
decidesonhisnewmural,whichaims to illustrate thehistory,mythology, and religious
traditionof theHuichol people.
Dirección ·Director
NicolásEchevarría
Guion · Screenplay
NicolásEchevarría
Fotografía ·Cinematography
NicolásEchevarría, SebastiánHofmann
Edición · Editor
OmarGuzmán
Producción · Producedby
JoséÁlvarez, JulioChavezmontes
Intérpretes ·Cast
Santosde laTorre
Contacto ·Contact
NicolásEchevarría
Filmografíadeldirector
Largometraje
2002Vivirmata
1992Laspuertasdel tiempo
1991CabezadeVaca
1988De lacalle
Documental
2013Ecode lamontaña
1995Lapasiónde Iztapalapa
1978MaríaSabina,mujer espíritu
México · 2013 ·94’
Ecode lamontaña /
Echoof theMountain
Echevarrianacióel8deAgostode1947.Esun realizadorydirector
de fotografíaoriginariodeMéxicoHadirigidomásde20películas
desde1973. Supelícula
CabezadeVaca
fueseleccionadapara
proyectarseen laedición41de laBerlinale.
Ecode lamontaña
esunamiradaa lavidayobradeSantosde laTorre, ungranartista
Wixarika (huichol)que, comosupuebloviveenelolvido.Aunsiendoel autordeunenorme
mural en laestacióndemetroPalaisRoyal-MuseeduLouvre, Santosviveaisladoe ignorado
ensupaís.El documental sigueal artistaensuperegrinajeaWirikuta, dondepedirápermiso
a losdiosespara hacerunnuevomural; esunviajede620kilómetrospor la llamadaRuta
delPeyoteyporel procesocreativodeSantosdurante la realizacióndel nuevo trabajoque
ilustrará lahistoria, lamitologíay lasprácticas religiosasdel pueblohuichol.
27
1...,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26 28,29,30,31,32,33,34,35,36,37,...68
Powered by FlippingBook